Försäkringskassans webbtjänst var diskriminerande

Det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en person med synnedsättning inte kunde använda Försäkringskassans webbtjänst för att ansöka om föräldrapenning. Det framgår av en dom från Stockholms tingsrätt.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) är det här den första domen som tydligt slår fast kraven för digital tillgänglighet.

DO:s pressmeddelande

Nyheten på Synskadades Riksförbunds webb

Lagen som verktygs analys och kommentar

 

Debattartikel: ”Funktionshinderrörelsen bör ta avstånd från SD:s politik”

Sju aktiva inom funktionshindersrörelsen debatterar idag för centrala och viktiga ställningstaganden inför valet.

”Sverigedemokraternas politik strider mot funktionshinderrörelsens värdegrund, trots det har partiets retorik slagit rot även bland oss. Allt oftare hör vi i olika forum personer med funktionsnedsättning som vill sätta migrations- och funktionshinderpolitiken mot varandra. Det är fel väg att gå.”

Artikeln i sin helhet på Dagens Samhälles webb

MFD granskar tillgängligheten i Stockholms vallokaler

39738492_2369170646643099_1135060088537481216_o

Fram till valdagen den 9 september kommer Myndigheten för delaktighet (MFD) att undersöka tillgängligheten i drygt 180 röstnings- och vallokaler spridda över landet. Myndigheten har nu valt ut 20 kommuner där stickprov ska göras med start i denna vecka. Bland de utvalda kommunerna finns Stockholm.

MFD:s pressmeddelande med länk till mer info med checklista

Intervju med en av de som ska inventera

Artikel i ETC

 

Funktionsrättsfrågorna i Almedalen

Nu lider Almedalsveckan mot sitt slut och Funktionsrätt Sverige har summerat de partiutfrågningar under rubriken ”Funktionshinderrörelsen pressar partierna”, som man genomfört under veckan.

”Vi på Funktionsrätt Sverige har en personlig hälsning till er alla, men vill också påminna er om att även om inget parti vinner valet på funktionsrättsfrågor, har alla partier att förlora på att inte ta frågorna på allvar. Nu ser vi fram emot att ni på allvar lyfter funktionsrättsfrågorna i kommande partiledardebatter!”

Funktionsrätt Sveriges pressmeddelande ”Kära partiledare och språkrör”

Barnkonventionen blir svensk lag

Igår den 13 juni röstade en majoritet i riksdagen för regeringens förslag att göra FN:s konvention om barnets rättigheter till svensk lag. Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

En inkorporering av barnkonventionen bidrar till att synliggöra barnets rättigheter. Det är ett sätt att skapa en grund för ett mer barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet, skriver regeringskansliet.

Barnkonventionens väg mot svensk lag, regeringskansliets webb

Pressmeddelande från BO, barnombudsmannen

Pressmeddelande från Bris, Barnens rätt i samhället

Nu kan alla i Sverige få varnings-SMS där de befinner sig

Från och med den 7 juni kan alla mobiloperatörer som verkar i Sverige skicka positionsbaserade SMS med Viktigt meddelande till Allmänheten, VMA, från SOS Alarm. Det innebär att alla kommer att få aktuella varningar till sina mobiltelefoner i ett område där exempelvis bränder, extremväder eller attentat sker.

Mer info på SOS Alarms webb